Att tänka på

Precis som från alla motionsformer så finns det alltid en risk att skador uppkommer. I den här artikeln kommer vi visa på dem fyra främsta orsakerna till skador när man använder ett löpband/promenadband.

Det finns inget värre för löpare än att få sin löpbandsrutin förstörd av skador. Dessa skador kan sitta i så lite som i ett par dagar eller så länge som ett par månader.
Så långa uppehåll kan innebära att folk bli riktigt ur form eller ännu värre att de till och med helt tappar intresset för att träna.
Men vi tror de flesta löpbandsskador kan förebyggas. Om bara folk var medvetna om orsakerna, är dem mer benägna att undvika det. Detta är mitt syfte bakom att skriva denna artikel. Nedan är några orsaker till att skador inträffar. Förhoppningsvis kommer du studera dem noga och använda den kunskapen på din nästa träning.

Att tänka på när du tränar med ett gåband/löpband.

Brist på uppvärmningen & stretching

En av de största orsakerna till att folk blir skadade är att de ignorerar betydelsen av uppvärmning innan träningen och stretching efter träningen. De har ansett att dessa delar av träningen bara är slöseri med tid och helt struntat i dessa delar. Sedan undrar dem varför deras kroppar värker så efter träningen.

Uppvärmningar & stretching ökar cirkuleringen av blod och syre i musklerna vilket minimerar ömhet. Dessa övningar förbereder kroppen för det intensiva arbete som ska utföras(löpningen). Så du får aldrig glömma att göra din uppvärmning ordentligt om du vill förbli skadefri så länge som möjligt.

Att göra för mycket för tidigt

En annan vanlig orsak till löpbandsskador är att du tvingar din kropp att göra för mycket, för tidigt. Ha tålamod, det är alltid bättre att nå ditt mål sakta men säkert snarare än att inte nå den alls (vilket skulle vara fallet om du håller på att tvinga kroppen till att överprestera).

Följ ett program som ökar avståndet och hastigheten successivt. Gå aldrig utöver en 15% höjning i körsträcka per vecka. Kom ihåg att bara göra vad din kropp klarar av, något mer kan leda till skador.

Dåliga löparskor

En löparskos dämpning minskar successivt med tiden. När dämpningen det är borta, så är även skons förmåga att hjälpa dig att förebygga skador borta och risken för att du får en skada ökar. Så se till att byta till ett nytt par efter varje 750 km du har sprungit. Det gäller även om du enbart har tränat på ett promenadband.

Att välja rätt träningsskor.

När du köper löparskor, rekommenderar vi att du köper från en seriös skoaffär. Prata med en assistent och berätta för honom / henne om den typ av träning du skulle göra då be om några rekommendationer.

Att inte lyssna på kroppen

Slutligen, den största anledningen (enligt vår åsikt) att löpbandsskador uppstår är eftersom människor försummar att lyssna på vad kroppen talar om för dem. Din kropp kommer ofta till dig och visar hur den mår, och det är upp till dig om du kommer att lyssna på den.

Om du känner överdriven smärta, sakta ner eller avbryt din löpning helt. När du känner dig sjuk, varför inte vila? Det finns alltid en morgondag. Om du känner att du har överansträngt ditt ben, kyl ner det med is och ta ledigt från träningen. När du känner dig övertränad, vila en dag eller två tills du får din energi tillbaka. Lyssna alltid på din kropp, det är ditt bästa vapen mot skador.